Dečija masaža i masaža beba je poseban oblik tretmana koji je razvijen za mlađe pacijente.

Deci i bebama masaže tela prija. Svaka masaže dece i beba se obavlja obavezno uz prisustvo roditelja, bilo da roditelji (jedan roditelj)  boravi u prostoriji gde je dete na masaži  ili se roditelj opušta na stolu pored kao korisnik usluge OLIMAS masaže - ali pogledom prati šta se dešava kod deteta tokom masaže. Zabranjeno je masirati decu bez prisustva roditelja. Deca se mogu masirati ako su veća (starija od 7 godina) na stolu za masažu, a manju decu i bebe masiramo iz sigurnosnih razloga isključivo na strunjači koja je na podu.

Pre započinjanja masaže, starijoj deci dajemo detaljne informaciju o masaži. Za stariju decu masaža je relaksacija ili deo terapije, a za mladju uglavnom igra, odnosno ako je deo terapije daje se detetu osećaj da je sve to igra.  

Za decu- sportiste masaža kod dece zagreva i opušta mišiće. Takođe masaža daje deci osećaj odgovornosti za sopstveno telo i tako bolje upoznaju svoje telo.

Ako dete donese igračku od kuće -ona je pre masaže u fokusu. Ako je  u pitanju lutka pokazujemo na njoj detetu tehnike masaže i molimo dete da proba da masira lutku. Ovo je obično jako zabavno za dete .

Prve masaže za bebe i decu su se primenjivale u Azji, latinskoj Americi i Africi za lečenje najmlađih članova porodice prirodnim putem kod širokog spektra simptoma. Uz to masaže su radjene da bi pružali osećaj sigurnost detetu.

Kada je masaže dece stigla u Evropu, masaža beba brzo je postala popularna - bilo da se ona radi grupno zu kombinaciju sa jogom uz priustvo majke ili oca ili da se radi individualno. Pri tome se roditelj obučava kako da masira svoju bebu.

Tehnika za mlađe pacijente ima specifičan proces koji je razlikuje od ostalih tehnika. Čak i ako je dečija masaža nastala iz znanja o bebi masaži i tehnikama za odrasle pacijente, metodologija se ipak mora posmatrati kao nezavisan sistem. To se izražava, na primer, ručicama i njihovim intenzitetom. 

Dok je praksa masaže za novorođenčad ili bebu više zasnovane na nežnom milovanju, a tretman za odrasle takođe omogućava snažne pokrete, pritisak na dečije masaže je tačno između. Tehnike kod masaže dece su znatno intenzivnije nego kada se radi sa novorođenčadi, ali ni približno toliko duboko kao kada se radi sa odraslima. Pored toga, različiti pokreti ruku su već povezani i nastaju složeniji procesi nego kod jednostavne bebe masaže.

Masiranje dece je svakako takođe mnogo lakše nego masaža bebe, jer fizeoterapeut može bolje da komunicira sa svojom klijentelom. Deca su uglavnom sposobna da prenose svoje potrebe ili neki problem. 

Dečija masaža nalazi primenu u lečenju mladih pacijenata kod raznih bolesti i u modernoj evropskoj medicini.

Dečija masaža je kombinacija različitih tehnika - a pri tome se akcenat stavlja na kožu. Kod dece između 2-10 godina masaža  ima zadatak da pomogne razvoju mališana. 

Kod masaže za sve mlade pacijente je bitna empatija i spremnost da se maserka prilagodi detetu. Samo ako se lečenje završi bez prinude i mališani uživaju, postoji pozitivan efekat. Masaže dece se u principu ne radi direktno na kičmi. 

Pre masaže moramo razjasniti u razgovoru sa detetom koji delovi tela se mogu masirati. Odluka je uvek na detetu - ako dete ne želi odredjeni deo da se masira (na primer ruka), nikako se taj deo ne masira. Pri tome se mora voditi računa da dete ne oseća golicanje- jer često deca kod masaže osećaju golicanje.

Dete koje se masira može u bilo koje vreme uz reč STOP ili DOSTA prekinuti masažu.

Deca su izuzetno osetljiva bića i treba im puno naklonosti da bi sazrela u zdrave, samopouzdane odrasle osobe. U tom kontekstu, spoljni uticaji kao što su stres, pritisak da se izvrši ili nedostatak socijalnih kontakata simbolizuju veliko opterećenje za mališane. Ako postoje bilo kakve prethodne bolesti, zaostatak u razvoju, odredjeni zdrastveni poremećaj, ako je u pitanju dete sa posebnim potrebama ili je prisutna slaba koncentracija ,odnosno postoje  problemi sa agresijom deteta ili neki drugi problem u ponašanju, masaža može da pomogne.

Opuštajuće masaže sa dubokim efektom nude izvrsnu ravnotežu. Fokus je na mladom pacijentu i njegovim starosnim potrebama i na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i komunikativnom nivou deteta. Važno je da se aktivno uključuje dete u svaku fazu masaže. 

Bitan deo masaža za decu je pomoć i uljučenje članova porodice ili bliske rodbine.  Cilj je jačanje poverenja i osećaj sigurnosti. Na kraju krajeva, vekovima je poznato da ljudi, a posebno deca ne mogu da postoje bez nekog oblika telesne i mentalne bliskosti.

Pozitivna svojstva dečije masaže - na održiv način da se oseća dobro. 

Masaža za decu ima različite ciljeve za svakog pacijenta, jer je pogodna za opuštanje i kao preventivna mera protiv različitih simptoma, kao i prateća terapija sa psihološkim ili fizičkim problemima. 

Neki od efekata dečije masaže:

  • Oslobađanje pozitivnih osećanja
  • Razvoj ličnosti i svest o zdravom telu
  • Bolji razvoj  izraza lica, motoričkih veština, komunikacije i čula.
  • Osećaj sigurnosti i osnovnog poverenja
  • Opušteni mišići
  • Jaki zglobovi
  • Stimulacija kardiovaskularnog sistema i metaboličke funkcije
  • Uzajamna interakcija sa drugima
  • Pozitivan odnos roditelja i deteta
  • Ublažavanje stresa i neprijatnih situacija i doživljaja
  • Fegulisani ritam spavanja
  • Jačanje imunološkog sistema
  • Rešavanje unutrašnjih nemira


Različite tehnike u aplikaciji favorizuju oslobađanje serotonina, takozvanog hormona sreće, dok je kortizol koji uzrokuje stres smanjen.